Postări populare

duminică, 10 aprilie 2011

Crezul-Articolul 9

               INTRU UNA,SFANTA,SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA BISERICA

   Biserica este asezamantul sfant intemeiat de Domnul nostru Iisus Hristos, pentru mantuirea oamenilor
Ea propovaduieste pana la sfarsitul veacurilor cuvantul dumnezeiesc,impartaseste fiilor ei harul sfintilor prin Sfintele Taine si indruma credinciosii pe calea vietii adevarate. Bisericii i-a dat Domnul aceasta intreita putere: sa invete adevarul dumnezeiesc, sa savarseasca Sfintele Taine si slujbe bisericesti si sa indrume pe oameni spre traire curata,in numele Sau. In Biserica,iar nu in afara de ea, Iisus Hristos impartaseste harul Sau mantuitor, prin Duhul Sfant,in Sfintele Taine. De aceea, numai in Biserica este sigura mantuirea. Caci daca :"Hristos este cap Bisericii,trupul Sau,al carui mantuitor si este"(Efeseni 5,23), cum zice cuvantul dumnezeiesc al Sfintei Scripturi, atunci nimeni nu poate sa se impartaseasca de mantuire daca nu este madular al trupului lui Hristos, adica al Bisericii
   Precum mladita se usuca daca este rupta de vita de la care primeste hrana prin seva, cum arata Mantuitorul(Ioan 15,4-6),tot asa si sufletul moare duhovniceste, adica isi pierde mantuirea, daca se rupe de Biserica,trupul tainic al lui Hristos, care il hraneste duhovniceste prin harul dumnezeiesc. Harul din Biserica este ca sangele cald din trupul omenesc viu,sange care hraneste toate madularele trupului. Daca un madular se desprinde de trup, atunci indata se lipseste de viata, caci nu mai curge in el sangele si asa este de lepadat. Tot asa si credinciosul care se desprinde de Biserica, in care este harul,moare sufleteste pentru ca nu mai are viata duhovniceasca din trupul tainic al lui Hristos
   Tot Biserica se numeste si locasul de rugaciune sfintit si inchinat lui Dumnezeu, pentru ca acolo se aduna obstea credinciosilor sa asculte cuvantul dumnezeiesc, sa ia parte la aducerea Sfintei Jertfe a Domnului si sa aduca impreuna inchinare lui Dumnezeu.
   Din Biserica fac parte toti cei botezati cu Botezul crestin, adica in numele Sfintei Treimi, care cred in Hristos, care marturisesc aceeasi credinta, care se impartasesc de aceleasi Sfinte Taine, care aduc aceeasi inchinare lui Dumnezeu si stau sub carmuirea vazuta a aceleiasi ierarhii bisericesti Nu numai dreptii, ci si pacatosii fac parte din Biserica; dar pacatosii sunt membre sau madulare bolnave ale Bisericii.
   Biserica e alcatuita din obstea vazuta a crestinilor, dar si din toti crestinii adormiti in adevarata credinta
Biserica este in primul rand un asezamant si o obste vazuta, pentru ca Iisus Hristos, Care a intemeiat-o, S-a facut trup, credinta se marturiseste vazuta. Sfintele Taine sunt semne vazute, ierarhia bisericeasca e vazuta, membrii Bisericii sunt vazuti. Dar Biserica cuprinde nu numai pe crestinii vii, ci si pe cei adormiti in dreapta credinta  Nu mai fac parte din Biserica ereticii si schismaticii,pentru ca ,desi au fost botezati, ei s-au rupt de Biserica prin credintele lor ratacite, prin invataturi desarte si prin neascultare de carmuirea Bisericii. Ereticii si schismaticii au parasit calea cea dreapta; ei sunt stricatori de Biserica si de aceea vor fi osanditi(Tit 3,10-11; 1 Corinteni 3,17)
   Biserica este numita una,sfanta,soborniceasca si apostoleasca fiindca acestea sunt cele patru insusiri mai de seama ale ei. Biserica este una,pentru ca unul este Intemeietorul si capul ei, Domnul Iisus Hristos si unl este Duhul Sfant, Care o insufleteste cu harul dumnezeiesc, una este invatatura ei cea adevarata si una este calea cea dreapta care duce sigur la mantuire. Biserica este sfanta pentru ca sfant este Intemeietorul  si capul ei,Iisus Hristos, Care a sfintit-o cu Sangele Sau(Efeseni 5,25-27) si i-a dat puterea sa sfinteasca pe oameni prin harul dumnezeiesc. Biserica este soborniceasca sau universala, pentru ca ii este dat sa se intinda peste tot pamantul si sa-i cuprinda pe toti oamenii si pentru ca se conduce dupa cele statornicite la sfintele soboare a toata lumea. Biserica este apostoleasca, pentru ca este asezata pe temelia Apostolilor si prorocilor, adica pentru ca are invatatura Domnului Iisus Hristos, pe care a primit-o de la Sfintii Apostoli si tine randuielile acestoraNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu