Postări populare

luni, 21 martie 2011

CREZUL-Articolul 5

                       SI A INVIAT A TREIA ZI, DUPA SCRIPTURI

  Faptul ca Hristos a inviat are cea mai mare insemnatate pentru noi. Invierea Domnului ne arata ca am fost cu desavarsire mantuiti.In primul rand ,ea ne da asigurarea ca tot ce a spus Iisus Hristos e adevarat,deci si aceea ca El este Fiul lui Dumnezeu si ca moartea Lui a avut drept scop eliberarea noastra din robia pacatului si impacarea noastra cu Dumnezeu. In al doilea rand, Invierea lui Hristos ne asigura ca moartea ce domnea peste firea noastra a fost invinsa,ca trupurile noastre nu vor ramane vesnic prefacute in tarana, ci vor invia Precum Hristos a inviat, asa vor invia si trupurile noastre. Invierea nu e numai o revenire a trupului la viata dinainte de moarte, ci inseamna si o refacere totala a trupului. Ea e o treapta noua si cea din urma pe drumul mantuirii noastre, urcat de Hristos. Lucrarea de mantuire a lui Hristos nu s-a incheiat cu moartea Sa pe Cruce; ea a constat si intr-o desavarsire a firii noastre, slabite de pacat, iar desavarsirea aceasta a realizat-o Iisus Hristos intai in firea Sa, pana la capat, ca apoi prin impartasire din ea ,sa se desavarseasca si firea noastra. Astfel,trupul nostru care va invia nu va mai fi ca trupul nostru de acum, ci desavarsit dupa asemanarea lui Hristos cel inviat
  Invierea lui Hristos ne arata ca am fost cu desavarsire mantuiti. Caci , inprimul rand, ea ne da asigurarea ca tot ce a spus Iisus Hristos e adevarat, deci si aceea ca El este Fiul lui Dumnezeu si ca moartea Lui a avut drept scop eliberarea noastra din robia pacatului si impacarea noastra cu Dumnezeu. In al doilea rand, Invierea lui Hristos ne asigura ca moartea ce domnea peste firea noastra a fost invinsa, ca trupurile noastre nu vor ramane vesnic prefacute in tarana, ci vor invia. Caci trupul lui Hristos e parga firii noastre si precum El a inviat, asa vor invia si trupurile noastre. Astfel Invierea lui Hristos e temelia credintei noastre. Daca n-ar fi inviat El, tot ce a spus El n-ar fi capatat adeverire si nici noi n-am avea siguranta ca inviem. De aceea, Sfantul Apostol Pavel spune: "Iar daca Hristos n-a inviat, zadarnica este credinta voastra, sunteti inca in pacatele voastre.Si atunci si cei ce au adormit intru Hristos au pierit... Iar acum Hristos a inviat din morti, fiind incepatura(a invierii) celor adormiti. Caci de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un Om si invierea mortilor. Ca precum in Adam toti mor, asa si in Hristos toti vor invia"(1 Corinteni 15, 17-18, 20-22)."
  Invierea nu e numai o revenire a trupului la viata de dinainte de moarte, ci inseamna si o prefacere totala a trupului. Ea este o treapta noua si cea din urma pe drumul mantuirii noastre, urcat de Hristos. Lucrarea de mantuire a lui Hristos nu s-a incheiat cu moartea Sa pe Cruce, ci e desavarsita prin Inviere Daca lucrarea Lui de mantuire ar fi constat numai in rascumpararea vietii noastre cu viata Lui, ea s-ar fi ispravit cu moartea Lui. Si atunci viata Lui si a noastra, dupa inviere, nu s-ar fi deosebit prea mult de cea dinainte de moartea lui lui Hristos pe Cruce. Dar lucrarea de mantuire a constat si intr-o desavarsire a firii noastre, slabita de pacat, iar desavarsirea aceasta a realizat-o Iisus Hristos intai in firea Sa, pana la capat, ca apoi, prin impartasire din ea , sa se desavarseasca si firea noastra. Si capatul acesta al desavarsirii firii noastre in Sine l-a ajuns Iisus Hristos prin Invierea Lui..Astfel trupul nostru care va invia nu va mai fi ca trupul nostru de acum, ci desavarsit, dupa asemanarea lui Hristos cel inviat
  Cuvintele a treia zi, dupa Scripturi sunt luate din Epistola 1 catre corinteni(15,3,4)unde Apostolul Pavel scrie" Caci v-am dat,intai de toate, ceea ce si eu am primit, cum ca Hristos a murit pentru pacatele noastre, dupa Scripturi, si cum ca a fost ingropat si ca a inviat a treia zi , dupa Scripturi" Ele inseamna ca Hristos a murit si a inviat intocmai cum s-a prevestit despre El in Vechiul Testament, adica toate acestea s-au intamplat "potrivit Scripturilor".In cap.53 din cartea prorocului Isaia e scris: "Ca s-a luat de pe pamant viata Lui,pentru faradelegile poporului Meu a fost adus la moarte" (vers.8), iar in cartea Psalmilor se spune:" Ca nu vei lasa sufletul Meu in iad, nici nu vei da pe cel cuvios al Tau sa vada stricaciunea"(Psalmul 15,10)
  Invierea de  a treia zi a fost inchipuita de petrecerea, timp de trei zile si trei nopti, a lui Iona  in pantecele chitului, precum Insusi Domnul a spus: "Neam viclean si desfranat cere semn si semn nu i se va da lui,decat semnul lui Iona prorocul. Ca precum a fost Iona in pantecele chitului trei zile si trei nopti. asa va fi si Fiul Omului in inima pamantului, trei zile si trei nopti" (Matei 12,39,40)


 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu